fbpx

Avtooptika

AVTOOPTIKA

Kdaj je potrebno opraviti avtooptiko ?      

Avtooptiko je potrebno opraviti:

•    Po menjavi posameznega dela na podvozju, ki vpliva na položaj in lego koles npr. (volanski končnik, spona volana, krogelni zglob, volanska manšeta, zobato letev, menjava roke, … ). Priporočeno je narediti kontrolo avtooptike tudi po menjavi blažilnikov in vzmeti.

•    Pri udarcu v robnik ali pri večjem udarcu kolesa v cestno razpoko (luknjo)

•    Po vsakem trku vozila

•    Kadar imamo občutek, da nam volan ne stoji naravnost ali pa vozilo vleče v levo ali desno stran ceste (najbolj opazno na ravni cesti pri vožnji naravnost)

•    Kadar opazimo, da pnevmatike niso enakomerno obrabljene (pnevmatike obrablja samo po zunanjem ali pa samo po notranjem robu)

•    Predvsem zaradi slabega stanja naših cest je priporočeno narediti kontrolo avtooptike vsaj vsake dve leti, če pa se veliko vozimo po slabih cestah pa lahko tudi vsako leto

Kaj avtooptika sploh pomeni ?

Avtooptika, nastavitev geometrije koles ali nastavitev kotov podvozja, je opravilo pri katerem se nastavi lega koles, kot je predpisal proizvajalec za posamezno vozilo. Lega koles se lahko spremeni zaradi zgoraj opisanih dejavnikov.

Kateri koti se nastavljajo pri avtooptiki ?

Ko namestimo na vozilo merilnike in naredimo meritve, nam računalnik pokaže tri kote položaja koles (nagib koles, stekanje koles ter zaostajanje koles). Pri avtooptiki lahko spredaj nastavljamo zgolj stekanje koles pri nekaterih vozili pa tudi nagib, zaostajanje koles se pri osebnih vozilih z avtooptiki ne da nastavljati. Pri vozilih z zadnjim pogonom, z pogonom na vsa štiri kolesa in pri vozilih nekoliko višjega cenovnega razreda se lahko koti koles nastavljajo tudi na zadnji osi vozila.

Obiščite nas na našem naslovu Šaleška cesta 7, v Velenju za več informacij pa nas lahko tudi kontaktirate.

Ceno avtooptike in ostalih storitev lahko najdete tukaj.