fbpx

Menjava pnevmatik

MENJAVA PNEVMATIK

Menjava letnih pnevmatik

Letne pnevmatike lahko namestimo na naše avtomobile od 15. marca dalje. Priporočeno pa jih je zamenjati, kadar se temperature dvignejo nad 7°C, saj takrat začnejo letne pnevmatike najbolje izpolnjevati svoje naloge.

Minimalna debelina profila za letne pnevmatike je 1,6 mm, to pomeni, da mora biti minimalno 1,6 mm po celotni širini profila in ne zgolj po sredini ali ob straneh. Če imajo pnevmatike po petih letih ali po 50.000 km še vedno več kot 1,6 mm profila, jih je kljub temu priporočeno zamenjane, saj takšne pnevmatike postanejo trde in ne izpolnjujejo več lastnosti, ki bi jih morala imeti letna pnevmatika.

Seveda lahko vozimo poleti tudi z zimskimi pnevmatikami, vendar jim s tem zelo škodujemo, saj postanejo zimske pnevmatike poleti trše, hitreje se obrabijo ter uničijo se ostri robovi pnevmatik, ki pri zimskih razmerah zagotavljajo oprijem na cestišču.

Menjava zimskih pnevmatik

Zimske pnevmatike pa je potrebno namestiti 15. novembra. Priporočeno jih je zamenjati ravno obratno kot letne oziroma, kadar temperature padejo pod 7°C.

Minimalna debelina profila za zimske pnevmatike je 3 mm, enako kot pri letnih to pomeni, da mora biti minimalno 3 mm po celotni širini profila in ne zgolj po sredini ali ob straneh. Če imajo pnevmatike po petih letih ali po 50.000 km še vedno več kot 3 mm profila, jih je kljub temu priporočeno zamenjane, saj postanejo pnevmatike trše in njihovi ostri robovi postanejo čez čas okrogli in ne nudijo več dobrega oprijema v zimskih razmerah.

Prav tako kot za zimske pnevmatike poleti, velja tudi, da se lahko vozimo pozimi z letnimi pnevmatikami, vendar v primeru snega ali poledice moramo imeti nameščene verige na pogonskih kolesih. Kljub temu moramo vedeti, da letne pnevmatike pod 7°C ne izpolnjujejo več svojim lastnosti in tudi na suhi cesti ne zagotavljajo več tako dobrega oprijema z cestiščem.

Celoletne pnevmatike (All season)

Celoletne pnevmatike so narejene tako, da z njimi lahko vozimo tako poleti kot pozimi. Za celoletne pnevmatike veljajo enaka pravila, kot za letne in zimske pnevmatike, pozimi morajo imeti minimalno 3 mm profila, poleti pa 1,6 mm.

Naše izkušnje in izkušnje naših strank so pokazale. da celoletne pnevmatike ne zagotavljajo optimalnega oprijema z cestiščem pozimi, predvsem po nekoliko zasneženih cestah. Ob nakupu takšnih pnevmatik moramo vedeti, da je celoletna pnevmatika nekakšna  kombinacija med letno in zimsko pnevmatiko in je bol primera za takšno podnebje kjer ni toliko snega, ter za večja mesta, kjer sneg hitro očistijo z cestišča.

CENIK ZA MENJAVO PNEVMATIK NAJDETE TUKAJ.