fbpx

Vse o pnevmatikah

VSE O PNEVMATIKAH

Kaj nam pove dimenzija pnevmatike npr. 195 65 R 15 91H?

♦  Dimenzija 195 je v mm. in pomeni širino profila pnevmatike.

♦  Dimenzija 65 je nekoliko bolj zapletena, in pomeni razmerje med višino in širino pnevmatike v odstotkih, razmerje pa nam pove višino bočnice pnevmatike. Spodnja enačba prikazuje kako najlažje izračunate višino bočnice.

Če želite izračunati višino bočnice za svoje pnevmatike potem zgolj zamenjajte širino pnevmatike, ter razmerje med višino in širino pnevmatike in dobili boste velikost vaše bočnice v mm.

♦  Oznaka R  pomeni zgolj, da je pnevmatika radialna in, da so nosilni deli pod profilom napeljana v radialni smeri. Se pa takšna sestava pnevmatike uporablja že vrsto let in je v večini primerov enaka pri vseh pnevmatikah.

♦  Dimenzija 15 je v palcih (colah) in nam pove kako veliko mora biti platišče. V bistvu ta oznaka pomeni premer platišča v palcih (colah).

Ena palec (cola) je enaka 25,4 mm oz. 2,54 cm.

♦  Sedaj ko ste spoznali vse tri glavne dimenzije pnevmatike, si lahko izračunate višino celotne pnevmatike ter njen obseg.

Najprej izračunajmo višino.

Sedaj lahko izračunamo še obseg pnevmatike.

Tako smo enostavno izračunali višino in obseg pnevmatike. Moramo pa vedeti, da sta ta višina in obseg neobremenjene pnevmatike pri obremenjeni pnevmatiki (nameščeni na vozilu) so te vrednosti nekoliko manjše odvisno od napolnjenosti pnevmatike in teže vozila.

♦  Indeks nosilnosti 91, prikazuje največjo dovoljeno obremenitev pnevmatike. V tabeli si lahko ogledate kolikšna je nosilnost vaše pnevmatike.

♦  Hitrostni indeks H, kolikšna je najvišja dovoljena hitrost pnevmatike. V spodnji tabeli pa lahko preverite kako hitre so vaše pnevmatike.

OSTALE OZNAKE PNEVMATIK

♦  Leto izdelava pnevmatike npr. (0218).

Prvi dve številki predstavljata teden izdelave, drugi dve pa leto. Se pravi takšna pnevmatika je bila izdelana v drugem tednu leta 2018.

♦  Indikator obrabe TWI (Tradewear indicatot). Najdemo ga na večih mestih na profilu pnevmatike, in prikazuje maksimalno dovoljeno obrabe pnevmatike pri letnih pnevmatikah je to 1,6 mm, pri zimskih pa 3 mm. Ponavadi je njegovo mesto na bočnici označeno z puščico.

♦  Oznaka za zimsko pnevmatiko M + S in triglav z snežinko.

♦  Celoletne pnevmatike

Celoletne pnevmatike so narejene tako, da z njimi lahko vozimo tako poleti kot pozimi. Za celoletne pnevmatike veljajo enaka pravila, kot za letne in zimske pnevmatike, pozimi morajo imeti minimalno 3 mm profila, poleti pa 1,6 mm.

♦  RoF (Run on Flat), RFT (Run flat tire)

Te pnevmatike imajo ojačane boke. Ti boki služijo za to, da se v primeru predrte pnevmatike lahko peljete še 80 km – 80 km/h brez, da bi poškodovali pnevmatiko.

♦  Smer vrtenja ter oznaka Outside in Inside.